RUMVEJR
Radioamatører interesserer sig mere for vejret ude i rummet end her på jorden. Det har nemlig stor betydning for radiobølgernes udbredelsesforhold, altså hvor langt man kan sende – og hvornår.
Vi ser især på det man kalder solpletter.
Generelt er det bedst med mange solpletter og masser af solstorme. Faktisk mener mange forskere at der ligeledes er en stor sammenhæng mellem antallet af solpletter og vejret, samt temperaturerne på jorden. F.eks var der omkring 1645-1715 næsten ingen solpletter og det er sammenfaldende med den såkaldte ”Lille Istid”.
I øjeblikket, hvor vi er i solcyklus nr. 24, oplever vi de laveste solpletantal i 100 år, selvom der statistisk set burde være langt flere. Er det mon en del af forklaringen på de tre kolde vintre i 2010, 2011 og 2012?
Rumvejr er i øvrigt ikke kun interessant for radioamatører, læs f.eks. om Stradivarius.
NASA FORVENTER DOBBELT SOLPLETMAKSIMUM
NASA's videnskabsfolk har netop overraskende konkluderet at der sker helt usædvanlige ting på solen iøjeblikket. Se den meget interessante og spændende film om solens historie fra 1625 til 2013. Filmen focuserer især på solcycklus 24's videre udvikling. Se filmen her:
http://www.youtube.com/watch?v=6j4bl57D_1U
HVIS JEG VIL VIDE MERE
Hvis man gerne vil følge med i det daglige rumvejr er der især to websites der kan anbefales. Den mest enkle og lettest forståelige hedder www.spaceweather.com
For de mere avancerede, eller nørdede, kan henvises til www.solarham.net